Smochine rumenite
PrinteazaO reteta de smochine rumenite din: unt, smochine, vin de marsala, zahar brun, coaja si zeama de portocala, fistic, galbenusuri si coaja de lamaie. Smochinele coapte si zemoase se transformă, cu ajutorul acestei reţete simple, într-un desert rafinat. Ele capătă un plus de dulceaţă şi o aromă sofisticată datorită vinului de Marsala.
- unt moale, pentru uns
- 8 smochine coapte
- 3 linguri de vin de Marsala
- 50 g zahar brun fin
- coaja rasa si zeama de la o jumatate de portocala
- 1 pumn de fistic prajit si tocat
zabaglione:
- 4 galbenusuri mari
- 60 g de zahar pudra
- coaja de la o lamaie, rasa fin
- 75 ml de vin de Marsala
Mod de preparare:
Preîncălziţi cuptorul la 150°C (cuptor electrici/treapta 2 (cuptor cu gaz). Ungeţi cu o cantitate suficientă de unt un vas termorezistent, nu prea adânc, dar suficient de mare încât să încapă în el smochinele. îndepărtaţi codiţele, apoi tăiaţi partea de sus a fiecăreia în zigzag şi stoarceţi uşor baza pentru a deschide fructul. Aşezaţi smochinele în vasul uns cu unt.
într-un bol mic, amestecaţi Marsala, zahărul brun, zeama şi coaja de portocală. Cu o lingură, turnaţi amestecul peste smochine şi daţi-le la cuptor 10 minute. Scoateţi vasul, ungeţi smochinele cu siropul din vas, apoi daţi-l din nou la cuptor încă 5 minute.
Pentru a prepara zabaglione, puneţi gălbenuşurile şi zahărul pudră într-un bol mare termorezistent şi fierbeţi la bain-marie. Cu un mixer electric, amestecaţi încet şi constant ingredientele, până obţineţi o cremă opacă şi groasă, având grijă să nu o ardeţi. în acest moment, măriţi viteza mixerului. Adăugaţi coaja de lămâie, apoi turnaţi treptat vinul.
Continuaţi să amestecaţi încă 10 minute sau mai mult, până când preparatul devine dens şi spumos. Luaţi bolul de pe oală şi lăsaţi zabaglione să se răcească, amestecând din când în când.
Puneţi preparatul cu o lingură peste smochinele coapte şi presăraţi fistic tocat. Serviţi cald.
Smochine rumenite
Pofta buna!