Smochine
PrinteazaSmochinele conţin vitamine din grupa B şi potasiu şi se pot consuma proaspete sau uscate. Se pot servi ca atare sau în salate de fructe cu brânză, şuncă, carne de pui sau miel. Coaja este perfect comestibilă şi foarte bună.
Smochinele se bucură de cea mai bună climă în Grecia, Turcia şi Spania; ele cresc, desigur, şi la noi, în regiunile mai calde şi însorite, unde se pot recolta începând din iulie până în toamnă, uneori chiar în noiembrie.
în funcţie de soi, smochinele pot fi verzi sau violet, cu coajă subţire (mai ales cele turceşti) sau mai groasă (cele greceşti). Cu cât coaja are culoare mai închisă, cu atât mai moale este pulpa. Fructele sunt bune de mâncat atunci când coaja cedează uşor la presarea cu degetul. Cel mai bine este să fie consumate exact în acel moment – la frigider nu se pot păstra mai mult de 1-2 zile.
Smochinele destinate păstrării prin uscare se lasă ceva mai mult în copac, apoi se culeg şi se lasă câteva zile la soare. Mineralele conţinute, precum calcul şi zincul, fac din ele o gustare revigorantă.