Smochinele – de nelipsit din bucatarie

Printeaza

Smochinele pot fi adăugate în creme, budinci, aluaturi sau în umpluturile unor prăjituri, amestecate cu alte fructe uscate sau chiar în creme, tăiate în cubuleţe mărunte.

Smochinele proaspete sau uscate pot fi conservate în rachiu de cereale sau în vin alb.

Băuturile obţinute sunt foarte rafinate şi aromate, de asemenea, este celebră reţeta unei băuturi medievale, preparată din smochine şi ienupăr, numită smochinată.

Când tăiaţi smochinele proaspete, treceţi lama cuţitului prin apă fierbinte, pentru a nu se lipi feliile.

Pentru a îndulci un sos de roşii, puteţi folosi puţin piure de smochine.

Puteţi presăra cubuleţe de smochine peste salatele de iarnă, pentru a le face mai hrănitoare.

 

Smochine prăjite în unt

Taiaţi smochinele în jumătăţi, pe verticală şi prăjiţi-leîn unt, până când se rumenesc bine pe partea tăiată. Presăraţi-le cu nucşoară rasă şi serviţi-le drept garnitură lângă friptura de pasăre.

Smochine caramelizate

Băgaţi smochinele în vin, apoi tăvăliţi-le în zahăr vanilat până când se acoperă peste tot. învârtiţi-le pe fiecare în folie aluminată şi coaceţi-le la cuptor, la foc mare, timp de 15 minute. Lăsaţi-le să se răcească înainte de a le consuma.

Smochinata -reţetă medievală-

In 10 litri apă se pun la macerat 1 kg smochine tăiate în cubuleţe şi 10 boabe de ienupăr sfărâmate. După 1 săptămână, se trage băutura în sticle care se închid ermetic şi se depozitează la rece.

După încă o săptămână băutura se poate consuma. Este uşor alcoolizată şi şampanizată, aşa că trebuie deschise sticlele cu atentie.

Siropul de smochine obţinut prin fierberea smochinelor uscate, până la terciuirea şi mărunţirea lor, este una dintre băuturile care nu lipseşte din bagajele călătorilor nord-africani, care au de trecut prin deşert.

Smochine zaharate

Pentru a obţine un desert hrănitor, puneţi smochinele într-o cratiţă, acoperiţi-le cu un amestec de vin roşu şi alb, adăugaţi 50 ml rom, 2 linguri miere, vanilie, scorţişoară zeamă de lămâie, după gust, fierbeţi amestecul până când siropul se îngroaşă şi smochinele s-au înmuiat.

 

Smochinele – de nelipsit din bucatarie

Smochinele - de nelipsit din bucatarie

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.