Vinurile de masă, denumite până în 1970 „vinuri pentru mâncare”, pot avea şi Indicaţia Geografică Tipică (IGT) şi menţionarea uneia sau a două soiuri de viţă de vie; trebuie să aibă cel puţin 9 grade alcoolice efective, dar nu mai mult de 15 grade. Sunt reglementate de norme specifice reunite într-un regulament de producţie. Vinurile […]
Soiuri de struguri albi – patru soiuri de struguri albi
PrinteazaDin punctul de vedere al calităţii, iată cele mai bune patru soiuri de struguri albi, chiar dacă nu sunt cele mai răspândite.
Chardonnay
Cultivat în toată lumea, Chardonnay este cel mai cunoscut soi de vin alb şi, fără îndoială, cel mai calitativ. Principalul soi alb de Burgundia, joacă un rol crucial în fabricarea şampaniei.
Produce, de obicei, un vin alb, corpolent, sec, dar aroma diferă spectaculos, de la aspru şi răcoros la intens şi tropical, în funcţie de locul în care e cultivat şi de tehnicile folosite de oenolog.
Cele mai intens aromate exemple vin din California, Chile şi Australia
Capătă arome de fructe verzi în zonele răcoroase, în timp ce în regiunile călduroase are arome de fructe tropicale. Se foloseşte maturarea în stejar.
Riesling
Riesling concurează cu Chardonnay pentru titlul neoficial de „cel mai bun soi de struguri albi din lume”. De obicei, dă naştere unui vin uşor, aromat, cu o aciditate vivace şi cu o cantitate scăzută de alcool.
Rieslingul este variat, pornind de la cel sec şi mineralizat până la cel dulce şi cu aromă puternică.
Surprinzător, este foarte rar depozitat în stejar. Germania cultivă Riesling mai mult decât orice altă ţară şi produce printre cele mai bune vinuri. Soiul este cultivat şi în Alsacia.
Câştigă teren în Australia, Noua Zeelandă şi SUA.
Rieslingul tânăr are gust de lămâi verzi, caise şi mere. Matur, capătă arome de petrol şi mirodenii. Vinurile dulci prezintă nuanţe de miere şi marmeladă.
Sauvignon Blanc
Un soi sec şi inteis aromat, cu o aciditate stabilă, se bucurăîn ultimul timp de o creştere în popjlaritate. Valea Loarei este patria acestui soi de struguri, aici producându-se vinuri albe cu gust puternic, picante.
Cultivat în mare parte în zona Bordeaux, Sauvigion Blanc este produs individual, dar şi h cupaj cu Sâmillon, atât în vinurile seci, cât ş în cele dulci. Marlborough, Noua Zeelandă este patria celui mai aromat Sauvignon Blanc, cu gust puternic, aromă vibrantă de agrişe şi fructe exotice.
Strugurii sunt câteodată maturaţi în butoaie de stejar în Bordeaux şi în California (unde este denumit Fume Blac).
Aroma de agrişe dă nota distinctivă a acestui vin, împreună cu cea de ardei gras, urzică şi chiar pipi de chat. în Noua Zeelandă apar şi arome de fructe tropicale. Maturarea în stejar atenuează aceste arome.
Semillon
Semillon nu este un soi foarte cunoscut, dar rolul său nu trebuie subestimat.
Este soiul principal din vinurile dulci legendare de Sauternes din Bordeaux, unde aroma sa concentrată şi lasciv de dulce este combinată cu şarmul acid al unui Sauvignon Blanc. Este combinat cu acelaşi soi şi adesea fermentat în stejar pentru a produce vinul alb sec, foarte popular în această regiune.
Produce vinuri albe remarcabile şi în Hunter Valley din Australia. Fermentat fără a fi pus în stejar, dă vinuri uşoare şi picante când e tânăr, dar maturat are aromă de pâine prăjită.
Ca aspect, Semillon poate avea forme diverse, dar aromele obişnuite au note de ceară, miere, gem de portocale şi pâine prăjită.
Soiuri de struguri albi – patru soiuri de struguri albi
Poate iti place si:
Soiuri de vin
Tipuri de vin
Exista o multime de tipuri de vin în toată lumea. Datorită climei, solului, combinaţiei de soiuri şi a metodelor folosite în podgorii şi crame – factori care, combinaţi, alcătuiesc ceea ce francezii numesc „terroir”, specificul regional – nici un vin nu seamănă cu celălalt. In linii mari, ele se clasifică în: Vinuri spumante: Vinurile […]
Incoming search terms:
- soiuri de struguri albi
- Struguri Albi Pentru Vin
- soiuri de struguri albi pentru vin