O soluţie eficientă pentru problemele cu somnul

Printeaza

O soluţie eficientă pentru problemele cu somnul. Odihna insuficientă are efecte adverse periculoase pe termen lung.O soluţie eficientă pentru problemele cu somnul

Pe termen scurt odihna insuficientă, după cum avertizează cercetătorii de la Harvard, afectează gândirea, starea de spirit şi abilitatea de a reţine informaţii şi poate creşte riscul pentru diferite accidente.

Dacă te prinde ora 3 noaptea, iar tu încă mai numeri oiţe, cele 8 ore de somn neîntrerupte fiind doar o poveste frumoasă pentru tine, află că yoga te-ar putea ajuta, atunci când ceaiul de tei, băile relaxante cu iz de lavandă sau pastiţutele cu melatonină nu pot face minuni.

Pe termen lung consecinţele sunt şi mai grave şi includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare şi decesul prematur. Un alt studiu recent confirma că 7 nopţi consecutive de somn insuficient poate duce la peste 700 de mutaţii genetice. Dacă nu reuşim să ne înlocuim şi odihnim celulele vechi, bolile degenerative sunt fără doar şi poate următorul pas.

Somnul de calitate, la fel ca şi mâncarea plină în nutrienţi sau exerciţiile fizice reprezintă nevoi de bază ale corpului. Specialiştii recomanda între 7-9 ore de somn pe noapte pentru persoanele între 18-64 de ani şi 7-8 ore pentru adulţii peste 65 de ani.

Dacă nu reuşeşti să te odihneşti cel puţin 7 ore pe noapte, ar fi cazul să-ţi schimbi stilul de viaţă şi să vizitezi un medic, deoarece această problemă ar putea ascunde probleme la nivel psihologic.

Există numeroase modalităţi prin care putem reface ciclul de somn.

O dietă echilibrată, exerciţiile fizice regulate şi utilizarea redusă a gadget-urilor electronice sunt un punct minunat de plecare.

Însă studiile arata ca activităţile meditative şi de relaxare cum este exemplul yoga ne poate ajuta să ne odihnim mai profund. Iată câte argumente solide, dovedite ştiinţific care poziţionează yoga în categoria celor mai bune remedii naturale de a ne rezolva problemele de somn.

Yoga relaxează sistemul nervos

Sistemul nervos este responsabil pentru somnul odihnitor din timpul nopţii, iar activitatea intensă a acestuia reprezintă principalul impediment împotriva somnului. „Yoga, ce implică posturi fizice şi exerciţii de respiraţie, oxigenează şi creşte cantitatea de sânge ce ajunge în centrul de somn al creierului.

Astfel sistemul nervos se calmează, iar ciclul de somn începe să se normalizeze. O parte din posturile recomandate pentru relaxarea sistemului nervos sunt uttanasana (postura capului la picioare), halasana (postura plugului) şi savasana (relaxarea completă pe spate).

Însă exerciţiile de respiraţie cum sunt bhastrika sau sudarshan kriya yoga ar trebui evitate seara, deoarece acestea energizeaza nivelul energiei din corp şi prin urmare ne va fi greu să adormim apoi”, explică Adreea Lada, fondator al Şcolii Iubirii şi instructor yoga.

Yoga reduce anxietatea şi stresul

Stresul este problema secolului al XXI-lea. Poate îl consideram o consecinţă normală pentru viaţa modernă, însă efectele sale nu ar trebui ignorate. Stresul contribuie la creşterea tensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare, risc de cancer şi unei pleiade de alte boli.

Conform Asociaţiei de Probleme de Anxietate din America, 70% din persoanele intervievate care suferă de anxietate şi stres au probleme cu somnul. Mai mult decât atât 54% dintre respondenţi au spus că problemele lor psihice au crescut anxietatea referitoarea la adormit.

„Odihnă profundă datorată exerciţiilor de yoga este atribuită abilităţii de a relaxa mintea prin focalizarea pe momentul prezent şi pe activitatea în sine. Concentrându-ne atenţia asupra unui singur punct ne ajută să eliberăm energia blocată care ar putea cauza stresul.

O soluţie foarte simplă pentru a elimina stresul consta în a petrece câteva minute înainte de somn realizând câteva poziţii de yoga uşoare pe salteluţă sau în pat”, adăugă Andreea Ladă.

Yoga rejuveneaza corpul

Unul dintre cele mai importante aspecte ale yoga este efectul regenerator din toate aspectele vieţii. Lucrând la nivel energetic, noi hrănim celulele din interior, aducem vindecare în corpurile nevăzute şi astfel în plan fizic se elimină toxinele şi se revitalizează tot corpul până la nivel celular.

Exerciţiile de respiraţie ajuta corpul să se oxigeneze, în timp ce mişcările uşoare de yoga au un efect calmant, care influenţează în mod pozitiv ciclurile de odihnă.

„O practică zilnică, regulată de yoga, ne va îmbunătăţi starea nu doar pe parcursul zilei, dar va influenţa şi modul în care corpul nostru se va relaxa noaptea.

Yoga se recomandă chiar şi înainte de somn, poziţii precum balasana (postura copilului), janu sirsasana (postura capului la picioare în şezut), sau baddha konosana (postra fluterului). Toate aceste tehnici sunt detaliate în taberele spirituale pe care le realizăm, următoarea dintre ele la Gură Portiţei, un loc izolat pe malul Mării Negre”, completează Andreea Ladă.

Yoga este un ritual eficient înainte de somn

A reuşi să avem un somn de calitate poate fi o provocare atunci când avem prea multe lucruri în minte. Studiile confirma că obiceiul nostru de a utiliza gadgeturile înainte de culcare contribuie la dificultăţile în a adormi.

Experţii recomandă să avem un ritual înainte de somn, care să nu implice alcool, cafeină, gadgeturi electronice şi prea multă gândire. Câteva poziţii de yoga integrate în rutină zilnică reprezintă un mod perfect pentru a reduce zgomotul mental din timpul zilei şi a relaxa corpul.

 

Articol preluat de aici.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.