Somloi galuska
PrinteazaO reteta delicioasa de somloi galuska din:oua, zahar, faina, zahar vanilat, cacao, unt, nuci, lapte, rom, stafide si frisca.
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri făină
- zahăr vanilat
- 2 linguri cacao
Ingrediente crema de nuci:
- 100 g unt
- 100 g nuci
- 200 ml lapte
- 1 lingură zahăr
- 1 lingură rom
- 1 lingură făină
- 1 pumn stafide înmuiate în rom
Ingrediente crema de ciocolată :
- 200 ml lapte
- l ou
- 1 lingură zahăr
- 100 g unt
- 1 lingură făină
- 2 linguri cacao
Ingrediente glazură :300 ml frişcă, 100 ml lapte, 1 lingură rom, 100 g zahăr, 2 linguri cacao.
Mod de preparare:
Ungi cu unt şi tapetezi cu făină două tăvi pătrate sau dreptunghiulare. încălzeşti cuptorul la 180 grade Celsius. Faci două blaturi, unul cu vanilie, altul cu cacao, după cum urmează: Separi conţinutul ouălor, baţi gălbenuşurile cu zahăr până devin pufoase, apoi adaugi făina. Baţi albuşurile spumă, apoi le adaugi în compoziţie.
Impărţi compoziţia în două părţi, într-una adaugi 2 linguri cacao, iar în cealaltă vanilie. Fiecare parte o torni în una din tăvile unse cu făină. Coci pe rând, 15 minute, sau până când blatul se desprinde uşor de marginele tăvii. Răstorni pe un grătar şi laşi la răcit.Crema de nuci o pregăteşti amestecând nucile măcinate cu unt, lapte, zahăr, făină şi rom.
Le pui pe foc mic, până începe să fiarbă. O laşi să se răcească, apoi o întinzi pe unul din blaturi, presari stafidele şi acoperi cu celălalt blat.Crema de ciocolată o amesteci cu laptele, ouăle bătute, untul, făina, zahărul şi cacao. Pui la foc mic şi amesteci încontinuu până se îngroaşă. Să nu laşi să ajungă la punctul de fierbere.
Laşi să se răcească puţin,apoi o întinzi pe suprafaţa prăjiturii şi-o pui la rece. Când crema s-a întărit, tai prăjitura în mici pătrate.
Somloi galuska
Pofta buna!