Somon in crusta cu lamaie si valeriana
PrinteazaSomon in crusta cu lamaie si valeriana din: ardei copti, unt, spanac, aluat de foitaj, fileu de somon, ou, lamaie, valeriana, smantana, zeama de lamaie, pesto de busuioc, busuioc.
- 300 g de ardei copti, in ulei, din borcan
- 25 g de unt
- 225 g de spanac, spalat si rupt
- 375 g aluat de foitaj
- 2 bucati x700 g fileu de somon, fara piele
- 1 ou, batut
- sferturi de lamaie si valeriana, pentru garnisit
pentru sos:
- 300 ml de smantana
- zeama de la 1/2 lamaie
- 2 linguri pesto de busuioc
- 2 linguri de busuioc proaspat, tocat
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 220°C. Scurge bine ardeii şi taie-i în fâşii groase.
Topeşte untul într-o cratiţă mare, pune în ea spanacul şi sotează-l rapid.
Asezonează-l şi lasă-l să se răcească, apoi stoarce-l. Incălzeşte o tavă mare în cuptor.
Intinde jumătate din cantitatea de aluat într-o foaie subţire, de circa 20 x 38cm, pe hârtie de copt.
Aşază 1 fileu de somon, cu partea pe care a fost pielea în jos, în centrul foitajului, asezonează-l şi aranjează deasupra lui ardeii copţi şi spanacul.
Asezonează şi cel de-al doilea fileu de somon şi aşază-l peste legume, în oglindă faţă de primul fileu.
Cu ajutorul unei pensule de patiserie, unge marginea foitajului cu ou bătut.
Intinde restul de aluat într-o foaie la fel de subţire, dar ceva mai mare decât prima.
Pune-o cu grijă peste somon, taie aluatul în exces de pe margini şi sigilează- le.
Reîntinde aluatul tăiat şi decupează steluţe din foaia astfel obţinută.
Tot cu pensula de patiserie unge partea superioară a foitajului cu ou bătut, decoreaz-o cu steluţele, apoi unge-le şi pe acestea cu ou.
Transferă somonul în tava de copt, cu tot cu hârtia de copt, şi coace-l 30-40 de minute, până ce crusta devine aurie.
Lasă-l să se odihnească 10 minute, cât timp prepari sosul. Pentru a face sosul, încălzeşte smântână, adaugă zeama de lămâie şi pesto-ul şi asezonează.
Adaugă busuiocul chiar înainte de a servi mâncarea.
Serveşte somonul tăiat în felii, cu sos cald. Garniseşte cu sferturi de lămâie şi valeriană.
Somon in crusta cu lamaie si valeriana
Pofta buna!