Somon cu ierburi aromatice (terina)
PrinteazaO reteta de somon cu ierburi aromatice din: file de somon, cartofi, marar, vin alb, fistic, ulei de masline extravirgin, ou, sare, piper alb, faina alba, unt, ceapa, ierburi aromatice si sare.
- 900 g file de somon
- 450 g cartofi
- 4 fire de mărar
- 1 pahar vin alb
- 40 g fistic
- 6 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 ou
- sare şi piper alb
pentru aluat:
- 300 g faină albă
- 1 ou
- 60 g unt
- 1 lingură ceapă tocată
- 1 linguriţă ierburi aromatice mixte tocate (pătrunjel, oregano şi măghiran)
- 3 linguri vin alb
- 1 linguriţă sare
Mod de preparare:
Curăţă somonul de oase şi taie-l felii de 3-4 cm. Pune-le într-un castron cu 6 linguri ulei de măsline, sare, piper alb, după gust, mărarul tocat şi vinul alb. Acoperă castronul cu folie alimentară, pu- ne-1 în frigider şi lasă-1 cel puţin 2 ore.
Pentru aluat, pune pe planşetă faina amestecată cu ierburile aromatice şi ceapa tocată, aşază oul în mijloc şi începe să frămânţi, încorporând treptat untul tăiat bucăţele şi vinul alb rece. Adaugă 1 linguriţă de sare şi frământă aluatul până când devine neted şi elastic. Acoperă-l cu folie alimentară şi dă-l la frigider pentru 30 de minute.
Pune cartofii curăţaţi şi tăiaţi rondele să fiarbă într-un vas de sticlă cu apă clocotită şi lasă-i circa 3-4 minute. Unge fundul unui vas termorezistent cu ulei de măsline şi aşază un strat de cartofi, sărează puţin, acoperă cu somonul împreună cu marinata. Presară fisticul tocat şi unge marginile vasului cu jumătate din oul bătut ca să nu se lipească aluatul.
Intinde aluatul şi acoperă compoziţia din vas, închizând bine marginile şi modelând-o cu o rotiţă dinţată. Unge suprafaţa aluatului cu oul bătut rămas şi fa-i 2 găuri cu un inel metalic. In acest fel, aburii care se formează vor ieşi, fără să umezească preparatul în interior.
Setează cuptorul la funcţia grill şi coace preparatul 25 de minute la 750 W. Scoate terina din cuptor, las-o să se răcorească şi serveşte-o.
Somon cu ierburi aromatice
Pofta buna!