Somon cu sos de iaurt
PrinteazaSomon cu sos de iaurt din: somon, sare, piper, ulei, unt, castravete, iaurt, smantana, marar.
Pentru fileurile de somon:
- 4 fileuri de somon, cu piele (175 g fiecare)
- 1/4 linguriţă cu sare de mare, sau după gust
- 1/4 linguriţă cu piper negru proaspăt măcinat
- 3 linguri cu ulei de canola
- 1 lingură cu unt nesărat
Pentru sos:
- 1 castravete englezesc, curăţat de coajă
- 225 g iaurt grecesc, cu grăsime mică
- 225 g smântână
- 3 căţei de usturoi, curăţaţi şi pisaţi
- 1 lingură cu mărar proaspăt, tăiat mărunt + extra pentru decor
- 55 ml ulei de măsline de bună calitate
- 1 lingură cu oţet de vin roşu
- 1/4 linguriţă cu sare grunjoasă de mare
Mod de preparare:
Incălzeşte cuptorul la temperatură mare. Tapetează o tavă cu foaie pergament.
Usucă fileurile de somon cu un prosop de hârtie şi asezonează-le după gust cu sare şi piper. Incălzeşte uleiul de canola într-o tigaie, la foc mediu. Adaugă untul.
Când nu mai face spumă, adaugă fileurile cu pielea în jos. Prăjeşte peştele timp de 3 minute. Intoarce-l şi prăjeşte-l pe cealaltă parte incă 3 minute.
Transferă-l în tavă şi coace-l în cuptor 4 minute, până când carnea se desprinde când apeşi cu degetele.
Pentru sos, taie foarte mărunt castravetele, pune-l într-o strecurătoare şi stoarce-l bine. Transferă-l pe un prosop de hârtie şi lasă-l să se usuce 15 minute.
Intr-un castron mare, combină iaurtul, smântână, usturoiul, uleiul de măsline şi oţetul. Amestecă bine, apoi adaugă castravetele mărunţit. Mixează totul cu un blender de mână. Acoperă cu folie şi lasă la frigider cel puţin 3 ore.
Inainte de a servi, sărează-l după gust. Imparte somonul în farfurii, pune sos deasupra şi decorează cu crenguţe de mărar.
Pofta buna!