Somon fiert cu salsa verde
PrinteazaO reteta de somon fiert cu salsa verde din: boabe de piper, otet de vin rosu, bulb de fenicul, frunze de dafin, patrunjel, fileu de somon, lamaie, usturoi, fileuri de ansoa, coaja si suc de lamaie, busuioc, capere si ulei de rapita.
- 1 lingurita boabe de piper
- 200 ml otet de vin rosu
- 1 bulb de fenicul, feliat subtire
- 2 frunze de dafin
- cateva tulpini de patrunjel
- 1 kg fileu de somon, cu piele
- cateva felii de lamaie
pentru salsa verde:
- 3 sau 4 catei de usturoi
- 5 fileuri de ansoa
- coaja rasa si sucul de la 2 lamai necerate
- 1 legatura mare de patrunjel, doar frunzele si coditele
- 1 legatura mare de busuioc, doar frunzele si coditele
- 4 linguri de capere, scurse si clatite
- 6 linguri ulei de rapita sau de masline
Mod de preparare:
Mai întâi se pregăteşte lichidul în care va fierbe peştele. Se pun într-o oală piperul, două linguriţe de sare, oţetul, feniculul, frunzele de dafin, tulpinile de pătrunjel şi 2,5 litri de apă. Se fierb 10 minute, ca să se infuzeze toate aromele.
Se alege o tavă destul de largă cât să încapă în ea somonul. Se strecoară lichidul în tavă, se dă în clocot (pe aragaz) şi se adaugă peştele, cu pielea în jos (ai grijă să fie acoperit de lichid). Se aşază deasupra feliile de lămâie şi se fierbe la foc mic unu-două minute, până când peştele îşi schimbă culoarea. Se acoperă cu foaie de aluminiu, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Peştele se va găti pe măsură ce lichidul se răceşte.
Pentru salsa verde, se mixează toate ingredientele într-un robot de bucătărie până se obţine un sos nu foarte omogen. Se asezonează după gust. Se scoate somonul pe un platou şi se înlătură pielea, dacă vrei. Se serveşte cu salsa verde, cartofi roi şi sparanghel.
Somon fiert cu salsa verde
Pofta buna!