Somon in aluat cu sparanghel
PrinteazaSomon in aluat cu sparanghel din: file de somon, sparanghel, smantana, marar, lamaie, ou, faina, unt, sare, piper.
- 1 file de somon
- 450 g sparanghel
- 30 ml smântână
- 1/2 legătură mărar tocat
- coaja de la 1 lămâie
- 1 ou
- 200 g făină
- 100 g unt
- 1 vârf de cuţit de sare
- piper
Mod de preparare:
Se prepară aluatul: se cerne făina, se adaugă untul la temperatura camerei, tăiat cubuleţe, sarea şi oul bătut. Se amestecă până se obţine un aluat omogen, care se înfăşoară într-o folie alimentară şi se dă la frigider 1 oră.
Se curăţă fileul de piele. Sparanghelul se pune la fiert în apă clocotită cu sare; se fierbe 3-5 min., cât să se înmoaie puţin, dar să rămână crocant. După 2 min se scoate sparanghelul într-un bol cu apă rece şi gheaţă (pentru a se merţine culoarea verde) şi se lasă să se scurgă bine.
Un sfert din cantitate se taie mărunt şi se pasează cu blenderul. Se înglobează smântână, mărarul tocat, coaja de lămâie, sare şi piper după gust
Se împarte aluatul în două: se întinde prima foaie, se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu ou bătut.
Peste foaie se aşază fileul de somon bine tamponat de apă şi se condimentează cu sare şi piper. Se unge toată suprafaţa fileului de somon cu piureul de sparanghel, iar peste acesta se pun tulpinile de sparanghel. Se acoperă cu cealaltă foaie de aluat şi se presează bine marginile cu o furculiţă.
Se unge cu ou bătut şi se înţeapă cu furculiţa în câteva locuri. Se coace 34-40 min. la cuptorul preîncălzit la 180°C. Când se rumeneşte frumos deasupra, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se porţionează.
Pentru ornat se folosesc 5 tulpini de sparanghel, care se opăresc 2 minute în apă clocotită, se scot în apă cu gheaţă, apoi se scurg foarte bine. Se pun pe grătarul încins, pentru 2-3 minute, pe ambele părţi.
Pofta buna!