Somon marinat in suc de citrice
PrinteazaSomon marinat in suc de citrice din: file de somon, zeama de portocale, zeama de grapefruit, lamaie, vin alb, otet de din alb, ceapa, marar, zahar, telina, ulei de masline, frunze de cicoare, boabe de piper rosu, sare.
- 1 kg file de somon foarte proaspat
- 100 ml zeama de portocale
- 100 ml zeama de grapefruit
- 1 lamaie
- 600 ml vin alb sec
- 300 ml otet din vin alb
- 1 ceapa taiata rondele subtiri
- 4 linguri marar tocat
- 30 g zahar
- 1 telina medie (circa 12 cm diametru)
- 5 linguri ulei de masline
- 4-5 frunze de cicoare
- 10 g boabe piper rosu
- sare
Mod de preparare:
Opăriţi piperul cu puţină apă clocotită, lăsaţi boabele să se înmoaie puţin. Amestecaţi bine vinul, oţetul, coaja rasă mărunt de la 1/2 lămâie (fără partea albă), câteva rondele subţiri de lămâie, zeama de citrice, rondelele de ceapă şi 2 linguri de mărar.
Puneţi bucata de peşte într-un castron sau o terină, pudraţi-o cu piper, cu 40 g de sare şi cu zahărul. Vărsaţi deasupra amestecul de vin şi citrice. Acoperiţi vasul cu folie de plastic, lăsaţi-l în frigider 3 zile, timp în care întoarceţi peştele în marinată de cel puţin 2 ori.
Scoateţi somonul din marinată, ştergeţi-1 cu un prosop, apoi tăiaţi-1 în felii extrem de subţiri (ca cele de somon afumat). Curăţaţi ţelina, tăiaţi-o julien, pudraţi-o cu sare şi stropiţi-o imediat cu puţin ulei şi suc de lămâie (altfel se înnegreşte!).
Aranjaţi pe farfurii câte o grămăjoară de ţelină, felii de somon şi fâşii de cicoare. Presăraţi boabele de piper şi restul de mărar, stropiţi cu uleiul rămas şi serviţi imediat.
Pofta buna!