Somon cu sos dulce de lamaie si cu dovlecei
PrinteazaO reteta de somon cu sos dulce de lamaie si cu dovlecei din: file de somon, zahar, piper alb, sare de mare, coaja de lamaie, dovlecei, lamai, lulei de masline, unt, zahar inflorescenta de anason si menta.
- 500 g file proaspat de somon
- 0 lingurita zahar
- o lingurita piper alb boabe
- un varf de lingura de sare de mare
- coaja de lamaie
- pentru sos si garnitura:
- 3 dovlecei
- 2 lamai
- 3 linguri ulei de masline
- unt
- 2 linguri zahar
- o inflorescenta de anason
- menta proaspata
Mod de preparare:
Pieprul al se piseaza, coaja de lamaie se taie marunt. Se amesteca intr-o strachina zaharul, piperul, coaja de lamaie si sare.
Pe o folie alimentara presarata cu jumatate din acest amestec, se pune fileul de somon, apoi se presara restul amestecului si se infasoara strans cu folia. Se tine in frigider 24 de ore.
Pentru sos, se presara zaharul in tigaie, se toarna 2 linguri de apa si se pune tigaie pe foc. Cand se dizolva zaharul, se adauga suc de lamaie, coaja de lamaie rasa si anasonul. Dupa 2-3 minute, se ia de pe foc, se acopera si se lasa 8-12 ore.
Se scoate anasonul din sirop si batand, se toarna uleiul de masline. Se drege dupa gust. Dovleceii se taie in bucati mari si se prajesc pe ambele parti in tigaia incinsa in preallabil.
Se adauga unt se tine pe foc pana cand dovleceii se ung pe toate partile cu unt topit.
La servire peste de scoate din folie, se inlatura amestecul in care s-a marinat, se taie felioare subtiri, care se pun in farfurii. Alatari, se pun bucati de dovlecei fierbinti si peste acestea, se toarna sucul. Se presara cu frunze de menta.
Somon cu sos dulce de lamaie si cu dovlecei
Pofta buna!