Somon umplut cu migdale
PrinteazaO reteta delicioasa de somon umplut cu migdale din: ulei de masline, file de somon, vin alb, seminte de fenicul, esalote, fileuri de ansoa, capere, esenta de migdale, marar, patrunjel, coaja si suc de lamaie, albus, si fire de marar si patrunjel.
- ulei de măsline pentru uns
- 750 g bucăţi mai groase de file de somon, cu piele
- 250 ml vin alb sau apă
pentru umplutură:
- 1/2 linguriţă seminţe de fenicul
- 1 lingură ghimbir, tocat fin
- 150 g eşalote, tocate
- 50 g fileuri de anşoa din conservă, scurse de ulei, uscate şi tocate
- 3 linguri migdale, măcinate
- 2 picături esenţă de migdale
- 1 lingură capere, scurse
- 1 lingură mărar proaspăt, tocat
- 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat
- coaja rasă şi sucul de la 1/2 lămâie
- 2-3 linguri de pesmet
- 1 albuş
pentru ornare:
- sferturi de lămâie şi câteva fire de pătrunjel şi mărar
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 200°C. Pentru umplutură, se prăjesc 2 minute, într-o tigaie care nu lipeşte, fără ulei, la flacără puternică, seminţele de fenicul, ghimbirul şi eşalotele. Se întorc permanent cu o paletă, ca să nu se lipească sau să se ardă. Se adaugă bucăţile de anşoa şi 4 linguri de apă şi se dau într-un clocot. Se reduce flacăra si se fierbe înăbuşit 4-5 minute, până se evaporă o mare parte din lichid, iar eşalotele devin translucide.
Se pune amestecul într-un blender împreună cu migdalele măcinate, esenţa de migdale, caperele, mărarul, pătrunjelul, coaja şi sucul de lămâie, pesmetul şi albuşul de ou şi se amestecă până când se obţine o pastă omogenă. Dacă pasta este prea subţire, se mai adaugă pesmet.
Se unge un vas adânc pentru cuptor cu puţin ulei. Se taie fiecare bucată de somon în două părţi egale. Se pune câte o bucată, cu pielea în jos, iar peste ea se pune umplutura. Se acoperă cu cealaltă bucată, aşezată cu pielea în sus. Se toarnă vin cât să acopere bucata de somon de jos, dar să nu ajungă la umplutură, să o înmoaie.
Se acoperă vasul cu folie şi se coace la cuptor 25-30 de minute, stropind ocazional peştele cu lichidul din vas. Peştele este gata atunci când devine opac, iar carnea se desface uşor 6 Se pune somonul pe un platou şi se îndepărtează pielea de deasupra şi părţile de carne de culoare maro. Se serveşte ornat cu lămâi, mărar şi pătrunjel.
Somonul este la fel de gustos şi rece. Lăsaţi bucăţile de somon să se răcească, apoi scoateţi pielea. Se acoperă peştele cu folie şi se lasă la frigider Se serveşte ornat cu felii subţiri de castravete.
Somon umplut cu migdale
Poftă bună!