Sos alb (rantas)
PrinteazaSos alb (rantas) din: faina, ulei, supa sau apa, sare.
- 2 linguri făină
- 1 lingură ulei
- circa 1/2 l supă sau apă
- sare
Mod de preparare:
In uleiul încins se presară făina şi se amestecă încontinuu. Când făina a început să se rumenească, se adaugă puţin câte puţin supa (apa în care a fiert carnea/zarzavatul) sau apa, continuând amestecarea pentru a nu se forma cocoloaşe. Se lucrează de preferinţă la un foc mai mic.
Sosul astfel obţinut, a cărui grosime poate fi potrivită cu ajutorul cantităţii de supă (apă) folosită, constituie baza preparatelor cunoscute în bucătăria românească sub numele de ciulama (cu carne de orice tip, cu ciuperci, cu legume etc.).
Realizat în cadrul unei etape de pregătire a unui preparat mai complex, uzual în cantitate mai mică şi cu făina mai prăjită, este cunoscut sub numele de „rântaş” şi este folosit mult în Ardeal, chiar şi la ciorbe.
Pregătit numai cu apă sau supă de zarzavat, este un sos de post.
Pofta buna!