Sos alb – reteta de bază
PrinteazaSos alb – reteta de bază
- 1/2 l lapte
- 2 linguri făină
- 60 g unt
- sare
Mod de preparare:
Se pune într-un vas, pe plită, untul şi cu făina. Cînd începe să se îngălbenească, se stinge cu laptele, se amestecă bine cu telul (să nu aibă cocoloaşe),se pune sare şi se fierbe 5 minute (se prepară la fel ca ciulamaua).
Sosurile albe sînt reuşite şi gustoase, dacă se fierb 5-6 minute, amestecîndu-se întruna cu o lingură să nu se prindă.
Sosul alb Morny este tot un sos alb format din aceleaşi cantităţi ca mai sus, la care se adaugă 50 g caşcaval ras şi 2 gălbenuşuri.
Această reţetă se foloseşte la preparatele cu ouă, legumele gratinate ş.a.
Pentru preparate din cărnuri şi peşte se mai adaugă zeamă de carne, respectiv de peşte.
Pofta buna!