Sos barbecue pentru grătar
PrinteazaSos barbecue pentru grătar din: ceapa, usturoi, ardei iute, ulei de masline, cimbru, rozmarin, boia dulce, suc de portocale, coaja de portocala, zahar, otet balsamic, ketchupp, sos worcester, mustar iute, suc de mere, sare, piper.
Ingrediente:
- 1 ceapa
- 10 catei de usturoi
- 2 ardei iuti rosii
- 4 linguri ulei de masline
- 2 linguri frunzulite de cimbru proaspat
- 4 fire rozmarin
- 4 foi de dafin
- 1 lingura boia dulce
- coaja rasa si sucul de la 2 portocale
- 100 g zahar
- 6 linguri otet balsamic
- 200 ml ketchup
- 2 linguri sos worcester
- 2 linguri mustar iute
- 200 ml suc de mere
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
Mod de preparare:
Se pasează cu mixerul ceapa tocată, usturoiul şi ardeiul iute. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie şi se prăjeşte această pastă 3 min.
Intre timp se mixează separat cimbrul cu rozmarin, foi de dafin, piper şi coajă de portocală rasă.
Când pasta de ceapă începe să se rumenească, se adaugă pasta de verdeţuri şi se prăjesc împreună câteva minute.
Se adaugă zahăr şi se lasă să se caramelizeze câteva minute, amestecând continuu, apoi se adaugă 250 ml apă cu sucul de portocale şi restul de ingrediente pentru sos şi se lasă să fiarbă la foc moale, timp de 10-20 min.
Se pasează sosul gros care rezultă şi se lasă să se răcească.
Se poate păstra la frigider în borcane închise ermetic sau se poate steriliza prin fierbere, ca orice altă conservă.
Sosul se serveşte drept garnitură pentru fripturi la grătar sau poate fi folosit drept marinată pentru carnea care urmează să fie pusă pe grătar
Sos barbecue pentru grătar
Pofta buna!