Sos bearnez
PrinteazaO reteta de sos bearnez din: unt decantat, tarhon, astmatui, boabe de piper, otet de vin alb, galbenusuri si pieper cayenne.
- 260 unt decantat
- 2 linguri tarhon proaspăt, tocat mare
- 2 linguri asmăţui proaspăt, tocat mare
- o haşmă, tocată fm
- 4 boabe de piper, zdrobite
- 100 ml oţet de vin alb
- 6 gălbenuşuri
- un vârf de cuţit de piper cayenne
Mod de preparare:
Umpleţi cu apă o jumătate de cratiţă şi daţi-o în clocot. Pregătiţi un vas termorezistent, care să se potrivească peste gura cratiţei, fără a atinge apa.
Topiţi untul într-un vas separat. Puneţi deoparte o lingură de tarhon şi o jumătate de lingură de asmăţui. Puneţi haşmele şi boabele de piper într-o cratiţă mică, cu oţetul, tarhonul şi asmăţuiul rămase.
Lăsaţi amestecul să fiarbă la foc mic timp de 1-2 minute, până când lichidul scade la trei sferturi. Mutaţi-1 în vasul termorezistent şi aşezaţi-1 deasupra apei ce fierbe la foc foarte mic.
Adăugaţi gălbenuşurile şi bateţi compoziţia cu telul până când se îngroaşă, iar telul lasă o urmă la suprafaţă când îl scoateţi.
Luaţi sosul de pe foc şi adăugaţi treptat untul, bătând continuu cu telul până când se încorporează complet. Strecuraţi sosul printr-o sită şi condimen- taţi-1 cu sare şi piper cayenne.
Adăugaţi tarhonul şi asmăţuiul puse deoparte, înainte de a-l servi.
Serviţi sosul călduţ, nu prea fiert. Dacă se taie, adăugaţi-i câteva picături de apă rece sau un cub de gheaţă, bătând cu telul pentru a-şi recăpăta consistenţa.
Il puteţi păstra cald, într-un vas curat sau într-o cratiţă mică, acoperită cu o folie de plastic şi plasată deasupra cratiţei cu apă caldă.
Sos bearnez
Pofta buna!