Sos bolognese cu carne
PrinteazaSosul clasic pentru spaghete, cunoscut în întrega lume, nu este de fapt decât o versiune simplificată a adevăratului sos bolognese. Desigur, acest sos cu carne a suferit multe modificări, dar din fericire Accademia Italiana della Cucina a stabilit anumite reguli în ce priveşte modul său de preparare.
Conform Academiei, un sos bolognese autentic se face din carne de vită, pancetta, ceapă, ţelină, pastă de tomate, supă de carne, vin alb şi lapte.
Baza aromatică a sosului este formată din ceapă, morcovi şi ţelină. Acestea se călesc în ulei, împreună cu carnea, până ce se înmoaie, apoi se sting cu vin alb şi se lasă sâ fiarbă până scade. Amestecul obţinut se îngroaşă cu pastă de tomate şi se lasă să fiarbă încet, mult timp.
La sfârşit se adaugă lapte. în versiunile internaţionale, gustul de roşii este foarte puternic şi se foloseşte numai carne de vită tocată, spre deosebire de varianta tradiţională care se prepară cu carne tăiată mărunt.
Sos bolognese cu carne
Ingrediente:
- 1 lingura ulei vegetal
- 15 g unt, plus inca 1 lingura pentru amestec cu pastele la sfarsit
- 1 ceapa mare, tocata marunt
- 1 tulpina mare de telina, tocata marunt
- 250 g morcovi, taiati marunt
- 350 g carne de vita tocata
- sare
- piper negru proaspat macinat
- 250 ml lapte integral
- nucsoara proaspat macinata
- 250 mg vin alb sec
- 375 g rosii italienesti carnoase, din conserva, taiata in bucati, impreuna cu sosul de pe ele
- 625-750 g paste fainoase
- parmezan ras, care va fi servit la masa separat
Mod de preparare:
Puneţi uleiul, untul şi ceapa tăiată mărunt într-o cratiţă, la foc mediu. Căliţi ceapa până ce aceasta devine transparentă; adăugaţi tulpina de ţelină şi morcovii. Căliţi legumele cam 1 minute, timp în care amestecaţi în cratiţă. După aceea, adăugaţi carnea tocată, un vârf de cuţit de sare şi nişte piper.
Cu ajutorul unei furculiţe mărunţiţi bine carnea, amestecaţi-o cu legumele şi lâsaţi-o sa se prăjească până îşi schimbă culoarea. Turnaţi laptele şi lăsaţi carnea sâ fiarbă la foc mic, amestecând destul de des; la sfârşit, laptele trebuie să fi scăzut aproape de tot. Adăugaţi 1/4 linguriţă nucşoară proaspăt măcinată şi amestecaţi din nou. Turnaţi vinul şi lăsaţi-l să fiarbă până se evaporă complet, apoi adăugaţi roşiile cu suc cu tot. Amestecaţi bine.
Când sosul începe sa fiarbă, micşoraţi focul la minimum. Lasaţi-l să fiarbă fărâ capac 3 ore şi mai bine, timp în care amestecaţi din când în când în cratiţă. Sosul începe să scadă, iar grăsimea iese la suprafaţă. Pentru a nu se prinde, adăugaţi din când în când puţină apa.
La sfârşit, lichidul să se fi evaporat complet, iar grăsimea trebuie sâ se separe de sos. Gustaţi şi adăugaţi sare. Puneţi pastele fierte şi bine scurse, adăugaţi peste ele încă o lingură de unt şi amestecaţi-le împreună cu sosul. Serviţi imediat, alături de o farfurie cu parmezan proaspăt ras.
Sos bolognese cu carne
Pofta buna!