Sos caju cu găluşte de cartofi
PrinteazaSos caju cu găluşte de cartofi
- 150 alune caju
- 250 suc de roşii
- 150 ml apă
- 1 lingură praf de usturoi (sau 2-3 căţei de usturoi)
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 lingură vegeta
- 1 linguriţă miere
Ingrediente pentru găluşte:
- 1 kg cartofi
- 6 linguri gris
- 2 ouă
- 250 g lapte
- 3 linguri făină
- crutoane din 1 chiflă uscată
- 1 lingură unt
- 1 legătură pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
Sosul: toate ingredientele (cu excepţia pătrunjelului) menţionate mai sus se mixează până ce se omogenizează. Apoi se fierb 10 minute.
Găluşte: cartofii se curăţă şi se rad într-un vas cu apă pentru a nu-şi schimba culoarea. Laptele se fierbe cu grisul şi se amestecă cu cartofii scurşi bine. Compoziţia se frământă cu ouă, făină, pătrunjel tocat fin şi sare.
Cubuleţele de pâine se înăbuşă bine într-o tigaie cu unt topit, până ce devin arămiu. Din compoziţia obţinută se fac găluşte rotunde, de mărimea unui măr. în fiecare găluşcă se face cu degetul o adâncitură în mijloc şi se umple cu câteva cubuleţe de pâine, apoi se închide. în apă clocotită şi sare, se fierb la foc mic 15 minute.
Se scot pe un platou şi se servesc calde cu sos de caju ornat cu pătrunjel.
Poftă bună!