Sos caramel
PrinteazaO reteta de sos caramel din: betisor de vanilie, smantana si zahar tos.Un sos plin de savoare, ideal ca topping fierbinte la îngheţată. Se asociază minunat şi cu gaufre de Liege
- un betisor de vanilie, taiat in lungime
- 450 ml smantana
- 200 g zahar tos
Mod de preparare:
Curăţaţi seminţele de vanilie şi adăugaţi-le, împreună cu beţişorul, în cratiţa cu smântână. Daţi amestecul în clocot, luaţi cratiţa de pe foc şi permiteţi aromelor să se difuzeze în smântână, apoi strecuraţi şi scoateţi beţişorul de vanilie.
Puneţi jumătate din cantitatea de zahăr în altă cratiţă şi bateţi-1 la foc mediu cu o lingură de lemn, până când se topeşte. Adăugaţi zahărul rămas şi fierbeţi-1 până când devine fluid şi auriu deschis.
Luaţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi smântână în şuvoi constant, bătând continuu. Aveţi grijă, căci vor sări stropi de zahăr când adăugaţi lichidul. După ce s-a încorporat toată smântână, reveniţi la foc şi fierbeţi compoziţia, bătând-o până când aderă la dosul unei linguri. Dacă mai rămân cocoloaşe de zahăr pe fundul cratiţei, strecuraţi lichidul printr-o sită de metal. Sosul poate fi servit fierbinte sau rece.
Dacă doriţi o versiune pentru adulţi a acestui sos, încercaţi să-i adăugaţi un strop de whisky. Puteţi să-i adăugaţi şi cafea espresso, după gust.
Sos caramel
Pofta buna!