Sos Chutney de dovleac si rosii
PrinteazaO reteta de Sos Chutney de dovleac si rosii din: dovleac, rosii, ceapa, usturoi, zahar brun, zahar alb, sare, ghimbir, piper alb, ienibahar, otet de vin si stafide.
- 2,3 kg dovleac
- 1 kg roşii
- 0,5 kg ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 400 g zahăr brun
- 400 g zahăr alb
- 2 linguri cu sare
- 2 linguriţe cu ghimbir ras
- 2 linguriţe cu piper alb
- 1 linguriţă cu ienibahar
- 1,25 l oţet de vin (sau oţet de mere)
- 10 stafide
Mod de preparare:
Curăţă de coajă şi sâmburi dovleacul, feliază-l şi taie-l cubuteţe (cu latura de 2 cm). Toarnă apă fierbinte peste roşiile spălate, curăţă-le de coajă şi feliază-le. Decojeşte şi taie felii cepele şi usturoiul.
Pune toate ingredientele solide, inclusiv condimentele (piperul alb şi boabele de ienibahar zdrobite în piuliţă) şi zahărul, într-un vas mai mare (cu fundul gros, nu din cupru). Adauga otetul si adu preparatul la temperatura de fierbere. In acest moment, da focul mai mic si amesteca pana cand compozitia se leaga. In total, sta pe foc circa 50-60 de minute.
Umple cu chutney borcanele fierbinţi şi leagă-le cu hârtie cerată şi sfoară ori foloseşte capace cu filet căptuşite cu folie de celofan. Este important să nu fie capace din metal – altfel, oţetul din compoziţie corodează capacul.
Sos Chutney de dovleac si rosii
Pofta buna!