Sos de ceapa cu boia
PrinteazaSos de ceapa cu boia din: ceapa, ulei, boia, lamaie, sare, piper, marar, patrunjel.
- 1 ceapă mare
- 4-5 linguri untdelemn
- 20 g făină
- boia sau pastă de ardei
- 100 g zeamă de lămâie
- 500 ml apă
- 500 ml zeamă de zarzavat
- piper
- mărar
- pătrunjel
- sare
Mod de preparare:
Ceapa, tocată mărunt sau rasă pe răzătoarea cu găuri mici, se căleşte în untdelemn două minute, fără să se rumenească, numai până-i scade propria-i apă.
Se pune un vârf de cuţit boia de ardei sau pastă de ardei şi se stinge imediat cu un sfert de litru de apă.
Se lasă să fiarbă circa un sfert de oră ca să se înmoaie ceapa, apoi se adaugă faina frecată cu puţina zeamă de zarzavat şi încă un sfert de litru de apă sau supă de zarzavat.
Se fierbe până se leagă sosul, care trebuie să fie ca o smântână subţire; se potriveşte de sare şi se acreşte cu puţină zeamă de lămâie.
Se pune mărar sau pătrunjel tocat şi se serveşte cu diferite budinci şi sufleuri de zarzavat.