Sos de pui
PrinteazaSos de pui din: bacon, aripioare de pui, ulei, ceapa, morov, usturoi, ierburi aromate, vin alb, supa de pui, unt si faina.
- 4 felii bacon, tocate
- 500 g aripioare de pui
- ulei, pentru prajit
- 1 ceapa, curata si taiata in sferturi
- 1 morcov, tocat grosier
- 1 capatana de usturoi, necuratata si taiata pe jumatate
- ierburi aromate (cimbru, dafin, patrunjel)
- 300 ml vin alb
- 1,2 l supa de pui
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de faina
Mod de preparare:
Prăjeşte baconul într-o cratiţă fără ulei, până se rumeneşte. Scoate-l din cratiţă, apoi rumeneşte aripioarele de pui (stropeşte-le cu puţin ulei dacă înceo să se lipească). Adaugă peste ele baconul prăjit şi celelalte ingrediente (în afară de făină şi unt). Lasă totul pe foc timp de 2 ore, amestecând din când în când, pentru a nu se lipi.
Strecoară totul printr-o sită şi lasă zeama deoparte. Topeşte untul într-o cratiţă şi, când începe să facă spumă, adaugă făina. Amestecă timp de 1 minut, apoi toarnă treptat zeama şi amestecă încontinuu pentru a evita formarea cocoloaşelor. Fierbe sosul până când capătă o textură fină şi cremoasă, apoi asezonează după gust.
Il poti face cu 3 zile înainte de a servi. Păstrează-l la frigider timp de 3 zile şi în congelator până la 3 luni.
Pofta buna!