Sos de rosii (sos tomat)

Printeaza

Sos de rosii (sos tomat) din: rosii, ulei, supa, ceapa, piper, dafin, zahar, verdeata, sare.

Ingrediente:Sos de rosii (sos tomat)

  • 1 kg roşii mai coapte
  • 2 linguri ulei (sau unt)
  • 1/2 l supă (sau apă)
  • 1 ceapă
  • piper
  • foi de dafin
  • 1 linguriţă zahăr
  • verdeaţă (pătrunjel, ţelină)
  • sare

 

Mod de preparare:

Roşiile spălate şi tocate se pun la fiert într-o oală cu 1/2 l apă (preferabil supă sau zeamă de carne) împreună cu ceapa şi frunzele de telină. Când s-au fiert bine, se strecoară zeama rămasă.

Roşiile fierte sunt pasate printr-o sită sau strecurătoare şi pasta se adaugă peste zeamă.

In aceeaşi oală se mai pun uleiul, sarea, zahărul, piperul, foile de dafin, pătrunjelul verde (tocat) şi se pun din nou la fiert.

Se continuă fiertul până ce sosul se îngroaşă suficient (20-30 de minute). Se poate servi şi rece, dacă la preparare s-a folosit ulei.

 

 

Plecând de la sosul de roşii clasic se pot prepara o serie de alte varianteSos de rosii (sos tomat) prin adăugarea de ingrediente suplimentare:

sos tomat cu usturoi: când sosul este gata, se adaugă usturoi pisat ca pentru mujdei. Se recomandă a fi folosit cu rasol sau fripturi înăbuşite;

sos tomat cu vin: când sosul este aproape gata, se adaugă 1 pahar cu vin alb sec şi se mai fierbe circa 10 minute. Se foloseşte la mâncăruri grase, vânat şi chiar la macaroane şi legume.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.