Sos de zarzavat pentru mancaruri reci
PrinteazaSos de zarzavat pentru mancaruri reci din: untdelemn, ceapa, cartof, morcov, patrunjel, pastarnac, telina, bulion, vin, sare, dafin, enibahar.
- 4 linguri untdelemn
- 3-4 cepe
- un cartof
- un morcov mic
- un pătrunjel
- un păstâmac
- o ţelină
- 3 linguri bulion sau roşii
- vin
- sare
- foi de dafin
- enibahar
Mod de preparare:
Se spală, se curăţă şi se rade sau se taie ceapa mărunt, se spală, se curăţă şi se rade tot zarzavatul, se toarnă untdelemnul şi se înăbuşă pe foc.
Din când în când se pune puţină apă ca să fiarbă bine, se sărează, iar spre^sfârşit se adaugă şi foile de dafin. Pentru a obţine un sos fin se recomandă ca să se treacă totul prin sită şi să se mai fiarbă cu puţin vin.
Acest sos se întrebuinţează la mâncări reci: de iepure, gâscă, limbă, raţă cu măsline, pe lângă friptură, dacă este bine scăzut şi preparat cu grăsime, şi la salate.
Pofta buna!