Sos din legume pentru iarna
PrinteazaSos din legume pentru iarna din: gogosari, rosii, ceapa, morcovi, usturoi, radacina de patrunjel, zahar, foi de dafin, radacina de telina, ardei iute, sare de mare, cimbru, marar, ienibahar, scortisoara, cuisoare, bulion, otet.
- 10 gogosari
- 10 rosii
- 7 cepe
- 7 morcovi
- 5 catei de usturoi
- 4 radacini de patrunjel cu tot cu frunze
- 4 linguri zahar
- 4 foi ded afin
- 3 radacini mici de telina cu tot cu frunze
- 3 ardei iuti
- 3 linguri sare de mare
- 3 crengute de cimbru
- 3 tije de marar uscat
- 1/2 lingurita ienibahar macinat
- 1 varf de lingurita scortisoara macinata
- 1 varf de lingurita cuisoare macinate
- 500 g bulion
- 100 ml otet
Mod de preparare:
Speli legumele, le cureţi şi le dai prin maşina de tocat. Le pui într-o oală mare împreună cu condimentele, sarea şi zahărul. Le fierbi la foc mediu, pentru aproximativ 1 oră din momentul în care începe să clocotească. Stingi focul şi laşi sosul să se răcorească.
Scoţi din oală frunzele de dafin, mărarul şi crenguţele de cimbru, apoi strecori sosul sau îl treci prin maşina de tocat roşii pentru bulion. Adaugi bulionul şi oţetul, potriveşti de sare şi piper şi laşi să mai fiarbă 30-40 de minute.
Pui sosul în borcane mici sau sticluţe de 330 ml, le înfiletezi bine, le aşezi într-o oală cu apă pe fundul căreia ai pus un prosop şi fierbi pentru 15-20 de minute.
Acoperi oala cu o pătură groasă şi le laşi la răcit până a doua zi. Păstrezi borcanele într-un loc întunecat şi rece. Foloseşti salsa pentru a condimenta supe, ciorbe, sosuri pentru paste, amestecuri de carne tocată, aproape orice mâncare.
Sos din legume pentru iarna
Pofta buna!