Sos mousseline
PrinteazaO reteta de Sos mousseline din: unt, galbenusuri, piper cayenne, zeama de lamaie si smantana. Un sos simplu, dar delicios, prezentat aici cu fasole verde la aburi şi file de peşte alb înăbuşit.
- 200 g unt decantat
- 3 gălbenuşuri
- un vârf de cuţit de piper cayenne
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 30 ml smântână, pentru bătut
Mod de preparare:
Umpleţi cu apă o jumătate de cratiţă şi încălziţi-o până începe să fiarbă. Pregătiţi un vas termorezis- tent, care să se potrivească cu gura cratiţei fără a atinge apa. Pentru a prepara sosul, topiţi untul într-o cratiţă separată. Puneţi gălbenuşurile şi trei linguri de apă în vasul termorezistent şi bateţi-le până devin spumoase. Aşezaţi compoziţia deasupra cratiţei cu apă în clocot şi bateţi-o cu telul, la foc mic, până când se îngroaşă, iar telul lasă o urmă la suprafaţă.
Luaţi sosul de pe vasul cu apă clocotită şi adăugaţi treptat untul topit, amestecând constant. După ce s-a încorporat tot untul, condimentaţi cu piper cayenne,» zeamă de lămâie şi sare. Păstraţi sosul cald, deasupra cratiţei cu apă.
Bateţi smântână pe jumătate cu telul, până când lasă o urmă iar, dacă se înclină vasul, smântână curge gros. Adăugaţi-o la sos şi amestecaţi-o cu grijă. Acest sos este excelent cu peşte înăbuşit sau sparanghel. Sosul mousseline se serveşte întotdeauna călduţ.
Acest sos nu trebuie preparat sub nicio formă prea fierbinte, deoarece gălbenuşurile vor fierbe şi se vor separa de unt. Pentru a remedia sosul, luaţi-1 de pe cratiţa cu apă şi încercaţi să-i adăugaţi câteva picături de apă rece sau un cub de gheaţă, amestecând bine.
Sos mousseline
Pofta buna!