Sos nemtesc
PrinteazaSos nemtesc din: unt, faina, morcov, ceapa, patrunjel, sare, oua, piper, telina.
- 1 lingură cu unt
- 1 lingură cu făină
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 rădăcină de pătrunjel
- sare
- 2 gălbenuşuri crude
- piper boabe
- 5-6 tije de ţelină
Mod de preparare:
Curăţaţi, spălaţi, tăiaţi felii şi puneţi legumele să fiarbă în 700 ml de apă fiartă. Lucraţi cu vasul acoperit, iar după 1/2 oră stingeţi focul, scurgeţi apa şi mixaţi legumele calde.
Turnaţi apa în care au fiert legumele peste pasta obţinută, săraţi, adăugaţi nucşoară rasă, lăsaţi deoparte. Odată cu legumele puneţi la foc frunzele de ţelină.
Faceţi o pastă omogenă din unt şi faină, subţiaţi cu supa cremă de legume, lăsaţi să fiarbă 10-12 min; amestecaţi cu lingura de lemn ca să evitaţi prinderea de pereţii vasului.
Gustul picant îl dă nucşoara. Stingeţi focul şi amestecaţi (cu vasul pe masă) gălbenuşurile crude.
Serviţi sosul cald lângă carne şi peşte rasol.
Pofta buna!