Sos de peşte
PrinteazaO reteta de sos de peste din: cod, usturoi, pulpa de rosii, ulei de masline extravirgin, vin alb, ardei iute, patrunjel, sare si piper.
- 400 g cod
- 2 catei de usturoi
- 250 g pulpa de rosii
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 1/2 pahar vin alb
- 1 ardei iute rosu
- patrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Taie codul bucăţi. Curăţă usturoiul, taie-l feliuţe şi căleşte-l într-o cratiţă cu ulei încins, împreună cu ardeiul iute. Scoate usturoiul, pune bucăţile de cod şi prăjeşte-le rapid la foc mare. Stropeşte cu vin şi pune puţină sare.
Lasă totul să fiarbă 3-4 minute, apoi adaugă pulpa de roşii pasată . Fierbe-le încă 10 minute, presară pătrunjelul tocat şi puţin piper, apoi lasă să se răcoreasca.
Bucăţile de cod le sfărâmi în sos. Adaugă puţină apă caldă şi lasă totul să mai fiarbă puţin, până când scade sosul şi îşi dezvoltă mai bine aromele.
Această reţetă se face în mod tradiţional cu rechin. Rechinul mic este un peşte marin foarte gustos şi economic, având în plus avantajul că nu are oase, ci doar o spină dorsală centrală, foarte uşor de îndepărtat. Aromatizează sosul, după gust, cu pătrunjel tocat. Poţi să laşi bucăţile de peşte mai mari şi să aromatizezi cu măsline negre întregi, puţin zdrobite şi cu busuioc.
Sos de peşte
Pofta buna!