Sos Pesto
PrinteazaCând vine vorba de amestecul delicat de busuioc proaspăt, ulei de măsline şi usturoi care formează sosul pesto, amatorii de paste devin de-a dreptul poetici.
Busuiocul creşte din abundenţă în toate grădinile şi pe toate câmpurile de pe dealurile din provincia Liguria, aflată în nordul Italiei. Cu savoarea lui uşoară, el se potriveşte cu o mulţime de alte arome, fiind folosit, într-o măsură mai mare sau mai mică, în aproape toate mâncărurile italieneşti.
Ingredientele de bază sunt aceleaşi în multe reţete: frunze proaspete de busuioc, usturoi, ulei de măsline, sâmburi de pin, sare şi piper. Tradiţionaliştii insistă că un pesto autentic se face cu mâna, într-un mojar, dar cu un blender electric devine mult mai simplu.
Pesto a devenit sosul preferat al genovezilor, care îl servesc de multe ori cu paste ravioli umplute cu carne de viţel şi brânză. Insă acest sos nu se foloseşte doar la paste făinoase, ci adeseori se pune şi într-o supă minestrone cu bucăţi mari de legume în ea sau într-o supă de peşte; de asemenea, pesto poate fi o excelentă garnitură alături de carnea de pui sau de orice fel de carne la grătar. Dacă îl puneţi într-un sandvici cu prosciutto şi mozzarella proaspătă va fi un adevărat deliciu.