Sos picant cu tarhon
PrinteazaSos picant cu tarhon din: rosii, telina, tarhon, piper, ardei iute, boia, sare, otet din vin.
Inrgediente:
- 4 kg rosii
- 1 telina mare sau 1 legatura mare de frunze de telina
- 2 legaturi de tarhon
- 3-4 ardei iuti
- 2 linguri piper negru
- boia
- sare
- 100 ml otet din vin
Mod de preparare:
Alegi roşii bine coapte, din soiul lunguieţ, care au mai puţine seminţe. Le speli, le pui la fiert şi le strecori printr-o sită deasă.
Fierbi şi rădăcina de ţelină, în prealabil curăţată, spălată şi tăiată în felii. Când s-a înmuiat, o pasezi.
In sucul de roşii, adaugi piper negru, boia şi sare după gust, tarhonul fin tocat, ţelina pasată, ardeii iuţi tăiaţi în rondele şi oţetul.
Laşi totul să fiarbă, amestecând din când în când, până când sosul devine consistent, asemenea unei smântâni.
Torni sosul fierbinte în sticle mici, de 350 ml, în prealabil spălate şi încălzite în cuptor. Ai grijă să laşi un spaţiu de 3 cm până la gura sticlei.
Infiletezi capacele, întorci sticlele pe capac, ca să verifici etanşeitatea capacelor, apoi laşi sticlele să se răcească sub pături.
A doua zi, le sterilizezi: aşezi sticlele într-un vas mare, pe un prosop; pui între ele ziare şi torni apă până la nivelul lichidului din sticle
. Când sosul începe să facă mici bule la suprafaţă, cronometrezi 20 de minute şi stingi focul.
Laşi sticlele să se răcească în vasul în care le-ai fiert. Le depozitezi la rece şi le consumi în 6-8 luni, la paste sau alături de friptură.
Sos picant cu tarhon
Pofta buna!