Sos de roşii (varianta)

Printeaza

Sos de roşii (varianta) – este o bază fundamentală în bucătăria italiană, dar este folosit și în multe alte culturi pentru a adăuga aromă și profunzime preparatelor.

Această rețetă simplă îți va permite să prepari un sos de roșii proaspăt și delicios, perfect pentru paste, pizza, sau ca sos pentru diverse mâncăruri.

Ingrediente:

  • 800 g roșii proaspete sau 1 conservă (400 g) de roșii tocate
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță de zahăr (pentru a reduce aciditatea roșiilor)
  • 1-2 frunze de dafin
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat sau câteva frunze proaspete
  • Sare și piper, după gust
  • 1/4 cană de apă (opțional, pentru a ajusta consistența)

Mod de Preparare:

Pasul 1: Prepararea Ingredientelor

Pregătirea roșiilor:

Dacă folosești roșii proaspete, spală-le bine și taie-le în cuburi. Dacă preferi, poți să le opărești și să le curăți de coajă, dar acest pas este opțional.

Pasul 2: Sotează Legumele

Sotează ceapa:

Într-o tigaie mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și sotează timp de 5-7 minute, până devine translucidă.

Adaugă usturoiul:

Pune usturoiul tocat și gătește pentru încă 1-2 minute, având grijă să nu se ardă.

Pasul 3: Adaugă Roșiile

Adaugă roșiile în tigaie:

Toarnă roșiile tocate în tigaie, împreună cu zahărul, frunzele de dafin, oregano și busuiocul. Amestecă bine.

Gătește sosul:

Lasă sosul să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând din când în când. Dacă sosul este prea gros, poți adăuga apă pentru a ajusta consistența.

Condimentează:

Gustă sosul și ajustează sarea și piperul după preferințe. Poți îndepărta frunzele de dafin înainte de a servi.

Dacă preferi un sos mai fin, poți folosi un blender vertical pentru a pasa sosul până obții consistența dorită.

Valori Nutriționale (per porție estimată):

  • Calorii: 80-100 kcal
  • Proteine: 2 g
  • Grăsimi: 5 g
  • Carbohidrați: 10 g

Sosul de roșii se potrivește foarte bine cu un vin roșu ușor sau o bere blondă. Poate fi folosit pentru a acompania paste, pizza, lasagna, sau ca bază pentru diverse supe.

Sos de roşii – varianta

Ingrediente:

  • 100 g ulei
  • 150 g bulion sau 600 g roşii
  • 1 g piper
  • 100 g ceapă
  • 100 g morcov
  • 1 telină mică
  • zahăr
  • cimbru
  • oţet
  • sare

 

Mod de preparare:

încinge uleiul într-un vas, se adaugă ceapă, morcov, telină şi alte legume, toate tăiate subţire. Cînd s-au rumenit, se adaugă roşii, sau bulion dizolvat, se potriveşte de zeamă cît este necesar, după care se mai lasă să fiarbă.

potriveşte de sare. Cine doreşte adaugă boabe de piper, oţet, cimbru şi zahăr. Se strecoară sosul în aşa fel, ca prin strecurătoare să treacă şi legumele, care dau gust şi leagă sosul.

Acest sos se foloseşte la toate mancărurile preparate din legume şi din peşte, ca ardei umpluţi cu orez, bame a la grec, fasole verde, crap pescăresc, marinată de peşte şi altele.

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.