Sos de tarhon
PrinteazaSos de tarhon I
Ingrediente:
- 250 g unt
- 4 gălbenuşuri
- 1 lingură zeamă de carne
- 1—2 linguriţe tarhon tocat
- 1 linguriţă oţet
- sare
- piper
Mod de preparare:
Sos de tarhon : Topim o bucăţică de unt într-o crăticioară, adăugăm puţin oţet, zeamă de carne şi două gălbenuşuri. Amestecăm totul la foc.
Cînd punem gălbenuşurile, compoziţia nu mai trebuie să clocotească. Amestecăm repede ca să se lege sosul şi să nu se taie.
Tragem crăticioara de la foc şi adăugăm şi celelalte două gălbenuşuri crude, amestecînd mereu,
Punem din nou puţin pe foc şi, fără să mai clocotească, legăm sosul repede. Luăm crăticioara de la foc şi punem untul, bucăţică cu bucăţică, bătînd repede cu telul.
Presărăm puţină sare şi piper alb, după gust. Cînd sosul s-a legat ca o cremă care se ţine pe lopăţică, nu trebuie să mai fiarbă.
Adăugăm tarhon tocat şi amestecăm.
Sosul nu trebuie să fie prea acru. Dacă este prea legat, picurăm puţin oţet sau lămîie. Il ţinem la cald pe baia de apă.
Sosul de tarhon se serveşte cu turnedos, frigărui etc.
Dacă sosul se taie, îl putem drege turnînd la o margine a crăticioarei cîte puţină apă rece sau puţină zeamă de carne, şi bătînd într-una.