Sos de unt negru
PrinteazaSos de unt negru din: unt, otet, piper, capere, patrunjel verde, sare, vin alb sec.
- 2-3 linguri unt (circa 150 g)
- 2-3 linguri oţet
- 1 linguriţă rasă de piper negru proaspăt măcinat
- 1-2 linguri capere
- 1 -2 linguri pătrunjel verde tocat mărunt
- sare
- opţional: 1/2 pahar vin alb sec
Mod de preparare:
Untul se taie în cubuleţe mai mici şi se pune la foc mediu într-o tigaie sau cratiţă.
Când începe să se rumenească, se stinge cu oţetul diluat cu puţină apă, sau cu vin alb.
Se adaugă apoi caperele, piperul, sarea şi pătrunjelul. Se mai ţine puţin la foc, până ce pătrunjelul începe să se rumenească.
Se serveşte fierbinte peste creier, peşte rasol (morun, nisetru, şalău, ştiucă, păstrăv) şi uneori peste legume fierte, ca de exemplu conopidă.
In loc de capere se pot folosi castraveciori muraţi tăiaţi în cubuleţe mici şi lăsaţi înstrecurătoare cam 1 oră pentru a se scurge zeama. Untul negru poate fi pregătit şi fără capere sau înlocuitori, însă se foloseşte oţet mai puţin diluat.
Pofta buna!