Sos Veloute
PrinteazaSos Veloute din: unt, faina, zeama de oase de vitel, buchet garni, ciuperci, patrunjel verde, sare si piper.
- 60 g unt
- 60 g faina
- 1 1/2 litru zeama de oase de vitel
- un buchet garni (patrunjel, dafin, tarhon, marar)
- 2 ciuperci
- 1 legatura patrunjel verde
- sare
- piper
Mod de preparare:
Topiti untul, adaugati faina, amestecati incontinuu si cand aceasta incepe sa se ingalbeneasca, turnati zeama de oase cate putin. Dupa ce ati pus tot lichidul, adaugati si buchetelul aromat de ierburi, ciupercile taiate in felii si lasati sa fiarba la foc foarte mic.
Trebuie să fiarbă aproape 1 oră ca să atingă consistenţa potrivită pentru un sos. Când sosul s-a îngroşat suficient, se trece prin sită într-un castron încălzit dinainte. Se condimentează cu sare şi piper proaspăt măcinat.
Acest sos este baza preparării altor sosuri albe: sos Ravigotte, sos nemţesc (a l’allemande), sos Toulouse, sos Cardinal, sos Supreme etc.
Poate acompania carne de pasăre, viţel şi peşte.
Pofta buna!
Da, sa-mi spui la ce se potriveste sosul asta!