Sosuri: Maioneză
PrinteazaO reteta de maioneza din: galbenusuri, mustar de dijon, ulei de arahide si otet de vin alb. Maioneza poate fi utilizată ca sos sau ca dressing pentru salată. V-o prezentăm împreună cu ouă fierte, pâine de secară, măsline, capere şi castraveţi muraţi.
- 2 gălbenuşuri
- 50 g muştar de Dijon, sau o linguriţă cu vârf de muştar pudră
- 275 ml ulei de arahide (alune de pământ) sau ulei de măsline
- o lingură de oţet de vin alb
Mod de preparare:
Aduceţi toate ingredientele la temperatura camerei. Aşezaţi pe un şervet un castron mare şi adânc, pentru a-1 împiedica să se mişte. Adăugaţi gălbenuşurile, muştarul, piperul alb măcinat şi o linguriţă de sare şi bateţi-le bine cu telul.
Puneţi uleiul într-o cană gradată sau în orice alt recipient din care se toarnă uşor. In timp ce bateţi cu telul, turnaţi un strop de ulei în compoziţie. începeţi cu o cantitate mică şi opriţi-vă periodic din amestecare, pentru a permite emulsionarea uleiului după fiecare adăugare, obţinându-se astfel o compoziţie groasă şi cremoasă. Continuaţi până când terminaţi de adăugat 100 ml ulei.
In această fază, maioneza ar fi trebui să înceapă să se îngroaşe. Adăugaţi oţetul. Textura se va subţia uşor. Continuaţi să adăugaţi uleiul treptat. Ajustaţi aroma maionezei cu încă un strop de oţet sau sare şi adăugaţi 1-2 linguri de apă clocotită, dacă se taie.
Această maioneză se poate păstra la frigider maximum o săptămână. O puteţi folosi ca bază pentru prepararea altor sosuri.
Maioneză
Pofta buna!