Sosuri: Sos olandez
PrinteazaO reteta de sos olandez din: unt, galbenusuri, piper cayenne si zeama de lamaie. Acest sos fin, pe bază de unt, este renumit pentru asocierea lui cu sparanghel.
- 200 g unt decantat
- 3 gălbenuşuri la temperatura camerei
- un vârf de cuţit de piper cayenne
- o linguriţă de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Umpleţi cu apă o jumătate de cratiţă şi daţi-o în clocot. Pregătiţi un vas termorezistent, care se potriveşte peste gura cratiţei fără a atinge apa. Topiţi untul într-o cratiţă separată. Puneţi gălbenuşurile cu trei linguri de apă în vasul termorezistent şi bateţi-le cu telul până devin spumoase.
Aşezaţi această compoziţie peste cratiţa cu apă în clocot şi continuaţi să o bateţi la foc foarte mic, până când se îngroaşă, iar telul lasă o urmă la suprafaţă. Adăugaţi treptat untul, bătând constant. După ce se încorporează tot, strecuraţi sosul într-un vas curat şi condimentaţi-1 cu sare după gust, piper cayenne şi zeamă de lămâie.
Serviţi-l imediat, sau păstraţi-l la cald, acoperit cu o folie de plastic, deasupra cratiţei cu apă caldă.
Dacă sosul se răceşte prea tare, se va întări. Incălziţi-l, amestecându-l deasupra cratiţei cu apă fierbinte. Dacă devine prea fierbinte, se va tăia. Luaţi-l de pe cratiţa cu apă şi adăugaţi-i un cub de gheaţă sau câteva picături de apă rece.
Luaţi piperul cayenne cu vârful unui cuţit. Evitaţi să folosiţi degetele, deoarece piperul rămas pe ele poate produce disconfort, dacă intră accidental în contact cu ochii sau cu buzele.
Sos olandez
Pofta buna!
Incoming search terms:
- sos olandez