Frunzele de spanac, care au apărut deja pe tarabele din piețe, sunt o sursă bună de sănătate pentru că sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Ele se pot folosi în diverse salate, ciorbe și mâncăruri pe cât de sănătoase, pe atât de delicioase.
Spanacul este un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge și ficat. Efectele lui benefice se datorează antioxidanţilor care luptă împotriva radicalilor liberi din organism și curăță sângele de toxine. În plus, spanacul conține fier, calciu, sodiu și potasiu, minerale care ajută la detoxifierea ficatului și menținerea unui metabolism activ.
În compoziția spanacului sunt și multe vitamine, printre care B, C, E și K, care încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva bolilor, inclusiv a cancerului. Studiile realizate pe extracte din spanac au arătat că frunzele conține anumite substanțe fitochimice – clorofilă și luteină – care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul stomacului și pielii. În plus, un flavonoid descoperit în spanac reduce riscul apariţiei cancerului ovarian cu 40%.
Nutriționiștii recomandă includerea spanacului în alimentație pentru a preveni bolile cardiovasculare, afecțiunile oftalmologice, bolile de oase. Spanacul este recomandat şi gravidelor pentru că acidul folic pe care-l conţine contribuie la formarea celulelor sănătoase şi previne anomaliile sistemului nervos şi ale coloane vertebrale la făt.
Frunzele de spanac proaspete se țin în frigider 7-8 zile, iar în congelator maximum 6 luni. Se pot consuma în diverse salate, ciorbe, mâncăruri.
Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor și a fost cultivată pentru prima oară în Asia de sud-vest. Primii care l-au consumat au fost chinezii, prin secolul al VII-lea. Europenii l-au descoperit mai târziu, iar la început îl mâncau doar regii.
Articol preluat de aici.
Retete cu spanac:
Spanac cu ciuperci si tofu din: spanac, ciuperci, margarina, branza tofu, sare. Ingrediente: 1,5 kg spanac 250 g ciuperci 60 g margarină 150 g brânză tofu sare Mod de preparare: Se curăţă, se spală şi se pune la fiert spanacul într-o oală cu apă clocotită şi sare. Se lasă 10 minute, după care se […]
Spanac tras la tigaie din: spanac, rosii, marar, usturoi, ulei, sare, piper. Ingrediente: 500 g spanac proaspăt 2 linguri de ulei sare piper usturoi granulat câteva roşii cherry mărar verde sau uscat Mod de preparare: Curăţăm spanacul, îndepărtăm codiţele şi spălăm frunzele în mai multe ape sau sub jet continuu de apă în chiuvetă. […]
Penne cu sos de rosii si spanac din: ulei de masline, ceapa, usturoi, rosii, oregano, busuioc, fulgi de ardei iute, piper, sare, pasta de tomate, crema de branza, parmezan, penne, spanac. Ingrediente: 1 lingura de ulei de măsline 1 ceapa 2 catei de usturoi 1 cutie rosii cubulete ½ linguriță oregano uscat ½ linguriță busuioc […]
Placinta cu spanac si nucsoara din: aluat de patiserie, spanac, oua, smantana, nucsoara, sare, piper, branza, parmezan. Ingrediente: 400gr aluat de patiserie 300gr spanac 4 oua 1 jumatate cana de smantana 1/4 linguriță nucșoară proaspăt măcinata 1/2 lingurita sare 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat 1 1/4 cesti branza rasa 2 linguri de parmezan ras […]
Pofta buna!