Spanakopita delicioasa
PrinteazaO reteta de spanakopita din: spanac, cascaval, ceapa, unt, oua, patrunjel, faina, lapte, unt, sare, nucsoara, untdelemn de masline,
- 1 kg spanac
- 250 g cascaval ras
- 1 ceapa
- 2 linguri unt
- 2 oua
- 1 patrunjel
sos:
- 5 linguri faina
- 1 pahar lapte rece
- 5 linguri unt
- 1 pahar lapte cald
- un praf de sare
- nucsoara
foi:
- 300 g faina
- 1 ou
- 15 ml untdelemn de masline
- 150 ml apa
- 1-2 lingurite sare
Mod de preparare:
Intâi faceţi sosul: desfaceţi făina cu laptele rece şi adăugaţi 3 linguri de unt topit. Adăugaţi treptat laptele cald şi praful de sare, daţi amestecul în clocot, douăzeci de minute, amestecând bine şi adăugând la sfârşit încă 2 linguri de unt şi puţină nucşoară.
Opăriţi spanacul şi stoarceţi-l bine. Trageţi ceapa în unt, apoi adăugaţi spanacul, să se călească până se obţine o cremă “uscată”. Amestecaţi cu sosul şi caşcavalul. Frământaţi aluatul, lăsaţi-l în repaus 10 minute, să respire.
Ungeţi tava cu unt şi întindeţi foicele subţiri de aluat, cât tava, unse cu unt topit între ele. După ce aţi folosit jumătate din aluat, turnaţi şi nivelaţi umplutura.
Acoperiţi cu cealaltă jumătate de aluat, trasă tot aşa, în foi subţiri unse între ele cu unt. înţepaţi foaia de aluat de deasupra, din loc în loc, şi daţi la cuptor încins, o jumătate de ceas, până ce plăcinta este rumenită uniform.
Spanakopita
Poftă bună!