Spanakopita

Printeaza

Spanakopita

Spanacul (numit in limba greaca spanaki) este un ingredient important in bucataria greceasca. Aici el se foloseste foarte des ca parte a umpluturilor pentru diferite aluaturi.

Spanakopita este o placinta delicata, care contine o multime de legume cu frunze verzi, precum si branza feta, ceapa tocata si patrunjel. Este mai putin consistenta decat alte mancaruri pe baza de aluat datorita foetajului foarte fin.

Foile pentru foitaj se fac numai din faina si apa si se intind cu mana pana devin atat de subtiri ca poti citi ziarul prin ele, cum se spune. Pentru ca foitajul sa nu fie gros, se pun mai multe straturi de aluat, care se ung cu unt sau ulei de masline. Cand se coace in cuptor, el formeaza un invelis crocant.

Este aproape sigur ca acest aluat provine din foitajul turcesc.

Spanakopita se poate face sub forma unei placinte mari, ce poate fi taiata in portii si consumata ca fel principal de mancare la o masa sau poate fi coapta sub forma unor placintele mici sau a unor rulouri si atunci va fi un aperitiv, ce poate fi servit cu tzatziki.

 

Spanakopita_08

Spanakopita

Ingrediente:

  • 3 cepe mari
  • 50 ml ulei de masline extravirgin
  • 1 kg spanac proaspat, spalat fara tulpini
  • 1 legatura mare de patrunjel proaspat, tocat marunt
  • 1-1/2 lingurita sare fina
  • 125 g branza feta, zdrobita
  • 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat
  • 14 foi de placinta
  • 175 g unt, topit

 

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 190°C. Caliti ceapa in ulei de masline, pana se inmoaie. Adaugati spanacul, patrunjelul si sarea si caliti-le impreuna cateva minute. Apoi luati vasul de pe foe si adaugati branza si piperul.

Puneti jumatate din foile de placinta intr-o tava de copt cu dimensiunile 25 x 43 x 5 cm, ungand cu ajutorul unei pensule fiecare foaie cu unt topit.

Puneti amestecul de spanac peste foile de placinta, acoperiti umplutura cu restul foilor. Taiati placinta in patrate sau romburi si dati-o la cuptor timp de 30 minute

Spanakopita_10

Spanakopita

Spanakopita

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.