Sparanghel copt cu sos de esalote caramelizate
PrinteazaO reteta de sparanghel copt cu sos de esalote caramelizate din: sparanghel, ulei de masline, usturoi, esalote, otet balsamic, sare, piper, cimbru, salvie si rozmarin. Sparanghelul făcut la cuptor este o variantă mai sănătoasă decât cel prăjit în unt.
- 500 g sparanghel curăţat
- 4 linguriţe ulei de măsline
- 6 căţei de usturoi
- 4 eşalote
- 3 linguri oţet balsamic
- sare şi piper negru
- 1 lingură amestec de cimbru,
- salvie şi rozmarin, sau doar cimbru proaspăt tocat
Mod de preparare:
Se încălzeşte cuptorul la 230°C.
Se pune sparanghelul într-un vas pentru cuptor; se stropeşte cu 2 linguriţe de ulei şi se freacă astfel încât să fie bine uns. Se coace timp de 15-20 de minute, în funcţie de grosimea tijelor; până când s-au înmuiat şi s-au rumenit.
Intre timp, se curăţă şi se taie în sferturi usturoiul şi eşalotele. Se încălzeşte restul de ulei în tuci sau în tigaia cu fund gros. Se adaugă usturoiul şi eşalotele şi se frig rapid la flacără puternică, 5-7 minute până când se rumenesc.
Se adaugă 4 linguri de apă, se reduce flacăra şi se lasă să fiarbă încet 10-15 minute până când s-au înmuiat usturoiul şi eşalotele. Apoi se măreşte flacăra şi se fierbe la foc iute, să se evaporeze aproape toată apa.
Se adaugă oţetul şi se dă în clocot. Sosul se toarnă peste sparanghelul fierbinte. Se asezonează cu sare şi piper după gust, se presară verdeaţă deasupra. Se serveşte imediat sau se lasă deoparte câteva ore, la temperatura camerei, pentru a permite aromelor să se dezvolte.
Pentru o aromă mai puternică de fum, se poate prăji sparanghelul pe un grătar cu cărbuni. Se ung lăstarii cu 2 linguriţe de ulei şi se aşază pe grătarul de deasupra cărbunilor. Cu ajutorul unui cleşte, se întorc măcar o dată, până când s-au înmuiat şi s-au rumenit.
Sparanghel copt cu sos de esalote caramelizate
Poftă bună!