Sparanghel Pompadour
PrinteazaSparanghel Pompadour din: sparanghel, unt, faina, otet, oua, sare, nucsoara.
- 1/2 kg sparanghel alb
- 2 linguri cu unt
- 4 linguri cu faină
- 2 linguri cu oţet de vin
- 2 gălbenuşuri
- sare
- nucşoară praf
Mod de preparare:
Incălziţi untul într-o cratiţă mică şi uşor de mânuit, până la punctul de topire. Turnaţi în cratiţă 2 linguri de faină, omogenizaţi folosind lingura de lemn până obţineţi o pastă uniformă. Subţiaţi amestecul cu apă caldă în care aţi pus 2 linguri cu oţet din vin. îngroşaţi sosul cu restul de faină.
Frecaţi spumă gălbenuşurile, săraţi şi condimentaţi cu praf de nucşoară. Subţiaţi cu lapte turnat câte puţin. Trageţi cratiţa cu sosul de unt de pe foc, amestecaţi cu sosul de ou, omogenizaţi.
Puneţi sosul să fiarbă în bain-marie; folosiţi o cratiţă în care puneţi apă la fiert. Când apa dă în clocot aşezaţi cratiţa cu sos în cratiţa cu apă fierbinte, sprijinind toartele de marginea cratiţei mari. Amestecaţi în sos cu lingura de lemn până când fierbe faina din sos – 10-15 min.
Pregătiţi sparanghelul: alegeţi partea lemnoasă, pe care o aruncaţi; spălaţi fiecare fir de sparanghel în apă clocotindă 1/4 oră. Sparanghelul nu trebuie să se înmoaie, se serveşte crocant. Scoateţi sparanghelul din apă, scurgeţi-1 în sită, împărţiţi-1 în farfurii.
Turnaţi sosul cald peste sparanghel, serviţi cu felii de pâine prăjită.
Pofta buna!