Sparanghel cu sos de lămâie
PrinteazaO reteta de sparanghel cu sos de lamaie din: sparanghel, amidon, zahar, galbenusuri, suc de lamaie si sare.
- 800 g sparanghel
- 1 lingura amidon
- 2 lingurite zahar
- 2 galbensuri
- suc de la 2 lamai
- sare
Mod de preparare:
Legaţi tulpinile de sparanghel (întregi) cu o sfoară, pentru a le tine la un loc. Puneţi-le la fiert în apă sărată care clocoteşte. Ţineţi-le la foc mic 7-10 minute, apoi scurgeţi-le de apă (păstraţi apa) şi băgaţi-le în apă rece. In acest fel sparanghelul îşi păstrează culoarea verde mai bine.
Amestecaţi amidonul cu 200ml din apa în care a fiert sparanghelul şi când amestecul este omogen, adăugaţi zahărul, amestecaţi şi puneţi vasul la foc potrivit, la bain mărie. Amestecaţi din când în când cu o lingură de lemn. Când sosul se îngroaşă, luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi-l la răcit puţin, apoi adăugaţi gălbenuşurile bătute cu zeama de lămâie.
Când amestecul este omogen, turnaţi-l în compoziţia cu amidon. Puneţi vasul din nou la bain-marie şi încălziţi compoziţia, amestecând mereu pentru a nu se forma cocoloaşe.
Nu lăsaţi amestecul să ajungă la temperatura de fierbere, pentru că în acest caz sosul s-ar putea tăia. înainte ca amestecul să dea în clocot, luaţi vasul de pe foc şi continuat’ să amestecaţi sosul cel puţin 1 minut. Condimentaţi sosul cu sare şi zahăr, dacă mai este necesar. Puneţi sparanghelul întreg pe un platou, turnaţi deasupra lui puţin sos şi apoi acoperiţi preparatul Puneţi-l la rece cel puţin 2 ore înainte de servire. La servire, adăugaţi sos de lămâie.
Sosul de lămâie poate fi aromat cu mărar, tarhon sau capere, cu condiţia ca acestea să fie foarte, foarte mărunt pisate într-un mojar.
Sparanghel cu sos de lămâie
Pofta buna!