Spata cu ciuperci
PrinteazaSpata cu ciuperci din: spata de vitel, ficat de vitel sau de porc, franzela, oua, sare, piper, ciuperci, telina, cascaval, unt, patrunjel, faina, zarzavat, ceapa, pesmet.
- 1,5 kg spată de viţel
- 250 g ficat de viţel sau de porc
- 1 felie de franzelă
- 3 ouă
- sare
- piper
- 400 g ciuperci
- 6 bucăţi de ţelină (mai mici)
- 150 g caşcaval
- 2 linguri sos alb
- 150 g unt
- pătrunjel verde
- 1/2 lingură făină
- 100 g zarzavat
- 2 cepe
- 1 lingură pesmet
Mod de preparare:
Dezosaţi spata şi pregătiţi-o pentru umplut. Ficatul şi carnea rămasă de la spată, sotaţi-le şitreceţi-le prin maşina de tocat. Puneţi în tocătură 1/2 ceapă fiartă, franzela înmuiată şi bine stoarsă. Adăugaţi 2 ouă crude, sare şi piper după gust.
Cu această tocătură umpleţi spata, legaţi-o cu sfoară subţire din bumbac şi frigeţi-o la cuptor 75 de minute.
Când friptura este gata, scoateţi-o pe un platou, iar în tavă faceţi sosul cu făină şi supă. Tăiaţi spata în felii mai groase, aşezaţi-le pe un platou şi garnisiţi-le cu ciuperci sotate în unt şi ţelinele umplute cu sos alb.
Combinaţi sosul alb cu caşcavalul ras, 1 1/2 ou crud şi 1 lingură pesmet; umpleţi ţelinele, puneţi-le într-o tâvă adâncă cu puţin unt, 1 pahar supă şi fierbeţi la foc mic 30-35 de minute.
Pesţe garnitură, puneţi pătrunjel tocat. Aduceţi sosul la masă în sosieră.
Pofta buna!