Spată de porc prăjită la foc mic
PrinteazaO reteta delicioasa de spata de porc prajita la foc mic din: spata de porc, usturoi, boia, ulei vegetal, zeama de lamaie si cartofi.
- 4 kg spată de porc fără os, cu pielea crestată din loc în loc
- 12 căţei de usturoi
- 2 linguri de boia
- 100 ml de ulei vegetal
- zeama de la 3 lămâi
- 4 cartofi mari, tăiaţi jumătăţi
Mod de preparare:
Cu o zi înainte, se şterge carnea de porc cu un şervet de bucătărie. Se mixează usturoiul, boiaua, uleiul şi zeama de lămâie într-un robot de bucătărie, cu o lingură de sare. Se unge carnea cu această marinadă şi se ţine la frigider 12-24 de ore. Se încinge cuptorul la 150° C/ gaz 2.
Se pun cartofii într-o tavă mare şi se aşază carnea de porc deasupra (cartofii vor funcţiona ca o pirostrie). Se toarnă deasupra marinada rămasă, împreună cu 300ml de apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se ţine la cuptor 5 ore. Se scoate folia şi se creşte focul la 180° c/ gaz 4. Se mai ţine la cuptor încă o oră.
Se scoate din cuptor şi se lasă să se odihnească 20-30 de minute. Pentru servit, se desprind bucăţi din pielea crocantă, apoi se iau două furculiţe şi se îndepărtează uşor carnea de pe cartofi. Se poate tăia carnea în felii, merg bine cu orice garnitură ai alege.
Spată de porc prăjită la foc mic
Pofta buna!