Spată umplută cu tocătură de ficat şi carne cu garnitură de bureţi sotaţi şi gulioare umplute cu sos alb cu caşcaval
PrinteazaSpată umplută cu tocătură de ficat şi carne cu garnitură de bureţi sotaţi şi gulioare umplute cu sos alb cu caşcaval
- 1,200 kg spată de viţel
- 25 g ficat de viţel sau porc
- 1 felie franzelă
- 3 ouă
- sare
- piper
- 400 g bureţi
- 6 bucăţi ţelină
- 120 g caşcaval sau telemea
- 2 linguri sos alb
- 120 g unt
- 1 legătură pătrunjel
- 1/2 lingură făină
- 100 g zarzavat
- 2 cepe
- 1 lngură pesmet
Mod de preparare:
Se dezosează spata şi se prepară pentru umplut. Ficatul, carnea rămasă de la spată se sotează, se trece prin maşina de tocat cu 1/2 ceapă fiartă, cu franzelă muiată şi stoarsă, apoi se amestecă cu sare, piper, 2 ouă crude.
Cu această tocătură se umple spata, se leagă cu sfoară subţire şi se frige înăbuşită circa 1 1/2 oră. Cînd este gata se scoate şi se face sosul cu făină, supă sau supă din oasele scoase.
Se taie spata felii mai groase, se aşază pe platou, se garniseşte cu bureţii sotaţi în unt şi ţelina umplută cu sosul alb .
Telina umplută se prepară în felul următor se amestecă sosul alb cu brînza rasă, 1 1/2 ou crud, 1 lingură pesmet şi se umplu ţelinele, apoi se pune într-o tavă adîncă cu puţin unt, 1 pahar supă şi se dă la cuptor la foc potrivit 35 minute.
Se pune pătrunjel tocat peste garnituri. Sosul se serveşte la sosieră şi se pune puţin peste friptură.
Pofta buna!