Spate de miel (berbecut) la tava
PrinteazaSpate de miel (berbecut) la tava din: spate de miel, ulei, vin rosu, otet, usturoi, mirodenii, sare.
- 1-1,5 kg spate de miel (greabăn – cu muşchii spatelui şi zona coastelor)
- 4 linguri ulei
- 2 pahare vin roşu
- 1 lingură otet
- 1 căpăţână usturoi
- mirodenii (piper, foi de dafin, cimbru etc.)
- sare
Mod de preparare:
Spatele de miel (berbecut) se spală bine şi se pune într-o tavă în care s-a turnat uleiul, o cană de apă şi o lingură de otet.
Dacă berbecutul a fost mai mare, carnea se împănează cu câtiva cătei de usturoi, iar ceilalti se vor tăia în jumătăti sau sferturi şi se vor pune în tavă. Dacă mielul a fost mai mic, nu se mai împănează.
Se pune tava la cuptor, la foc mediu (mai mare la început) şi după ce a început să se rumenească, se scoate tava şi se adaugă vinul, mirodeniile şi sarea. Se pune din nou friptura la cuptor, la foc mic şi se unge des cu sosul din tavă.
După alte circa 30 de minute, friptura este gata şi are consistenta (şi gustul) fripturii de vânat.
Se serveşte cu cartofi prăjiţi şi salată verde sau de crudităţi.
Ca variantă de pregătire menţionăm folosirea slăninei la împănatul cărnii, în cazul în care mielul (berbecutul) n-a fost suficient de gras.
Pofta buna!