Specialitate moldovenească (mucenici)
PrinteazaSpecialitate moldovenească (mucenici) din: fain
a, drojdie, zahar, oua, sare, lapte, ulei, unt, coaja de lamaie, coaja de portocala, zahar, miere si nuca macinta.
pentru aluat:
- 600 g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 120 g zahar
- 2 oua
- un praf sare
- 250 ml lapte
- 50 ml ulei
- 50 g unt
- coaja de lamaie si portocala
pentru sirop:
- 50 ml apa
- 5 linguri zahar
- 4 linguri miere
- coaja de lamaie rasa
- nuca macinata pentru decor
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr, una de făină şi cu puţin lapte. Laşi la loc ca[d să crească.
Topeşti untul şi dai deoparte, la răcit. Cerni făina într-un bol mare, cu pereţi înalţi şi faci o gaură în mijloc,în care adaugi un praf de sare, coajă de citrice, ouăle bătute cu zahărul, maiaua, laptele călduţ şi uleiul.
Frămânţi un aluat potrivit de tare şi încorporezi untul topit. Frămânţi până coca se desprinde de pe mâini.
Laşi la dospit aproximativ o oră într-un vas acoperit, la cald. Impărţi compoziţia în 10 bucăţi egale, din care formezi suluri.
Le dai formă de opt.
Coci mucenicii astfel formaţi pe o tavă în care ai pus hârtie de copt, timp de jumătate de oră. îi scoţi când s-au rumenit.
Fierbi un sirop din ingredientele menţionate cu care stropeşti „sfinţişoni” fierbinţi. Presari nucă şi gata mucenicii!
Specialitate moldovenească
Pofta buna!