Specialitati cu carne
PrinteazaMâncărurile in care se păstrează carnea pe os sunt foarte apetisante. Oasele dau o aromă specifică, lucru care se întâmplă şi când sunt fierte pentru supă. Nu în ultimul rând, ele ne oferă plăcerea de a roade carnea de pe ele.
Friptura din carne de vită şi budinca de Yorkshire constituie un prânz englezesc clasic, servit în mod tradiţional duminica.
O friptură din carne de vită de vârstă medie, cu grăsime bine repartizată şi câteva coaste oferă o privelişte magnifică. Stratul de grăsime exterior trebuie lăsat intact, deoarece grăsimea topită va favoriza ulterior coacerea budincii. Aceasta se prepară dintr-un aluat simplu, constând din făină, lapte, ouă şi sare.
Grăsimea fierbinte se toarnă într-o formă de copt obişnuită şi se încinge în cuptor până începe să fumege. Când aluatul intră în contact cu grăsimea, îşi măreşte volumul iniţial de trei sau patru ori.
Până se coace budinca, se taie carnea în felii groase şi se aşază în farfurii. Friptura se serveşte împreună cu budinca, iar pentru un gust desăvârşit, se stropesc ambele cu zeama strânsă în forma de copt.
Osso buco, o mâncare de origine milaneză, este unul dintre acele feluri de mâncare a căror aromă beneficiază în mod esenţial de prezenţa oaselor. Ingredientul principal este piciorul de viţel, tăiat în rondele groase, cu osul la mijloc.
Acestea se fierb la foc mic, cu vin, zeamă de carne, pastă de tomate şi condimente, până ce carnea devine moale şi se desprinde de pe os. în mod tradiţional se presară, înainte de servire, cu gremolata, un amestec de coajă de lămâie rasă şi pătrunjel tăiat mărunt.
Când gătim un picior de miel, carnea nu trebuie să rămână neaparat pe os. Picioarele de miel nu trebuie fierte multă vreme, ceea ce înseamnă că osul nu va avea suficient timp pentru a contribui la aroma mâncării.
Carnea de miel are un gust intens, în special pielea care, condimentată din belşug şi crocantă, este un adevărat deliciu.
O friptură din coaste de porc, lăsate întregi şi legate în forma unei cununi, oferă de asemenea o privelişte spectaculoasă.
La fel de delicioasă poate fi, însă, şi o bucată mai mică, de doar patru coaste. Friptura de porc gătită dintr-o bucată din regiunea şalelor combină în proporţii ideale carnea şi grăsimea.